marți, 5 august 2014

Cahul...la Oneşti

Într-o frumoasă şi toridă zi de august am avut parte de o experienţă deosebită, care ne-a onorat şi ne-a emoţionat în egală măsură. Un grup de bibliotecari din raionul Cahul (conduşi de Rodica Dermenji – director Biblioteca Publică Raională Cahul, Petru Botezatu – doctorand, Şef serviciu Cultură, Tineret şi Sport, Ana Caraman – specialist muzee, patrimoniu), "a ars" distanţa care ne separă pe hartă şi a venit să ne cunoască, într-o vizită de documentare dar şi pentru un schimb de experienţă pentru că, aşa cum spunea Grigore Vieru, "Degeaba a venit libertatea dacă fraţii nu se cunosc între ei". Discuţiile s-au închegat imediat, chiar dacă ne aflam la prima întâlnire şi asta pentru că pe toţi ne leagă acelaşi lucru: dragostea pentru cartea care-i "ca o dezmierdare", aşa cum este percepută ea  la Biblioteca Publică din satul Crihana Veche (bibliotecar, Maria Cudlenco), raionul Cahul.
           
Am început prin a le prezenta colegilor noştri din sudul Basarabiei biblioteca oneşteană şi un scurt istoric, activităţile şi serviciile de care beneficiază utilizatorii noştri. După vizitarea bibliotecii ne-am retras pentru un colocviu "simbolic, dar plin" de impresii. Fiecare dintre bibliotecarii-musafiri  au vorbit cu dragoste despre bibliotecile şi utilizatorii pe care-i deservesc. Aşa am aflat că Biblioteca Raională Cahul este centru metodic pentru cele 47 de  biblioteci publice din raion: Biblioteca Raională şi 4 filiale amplasate în oraşul Cahul, 43 de biblioteci publice în localităţile rurale, din care 3 biblioteci pentru copii. Din cele 47 de biblioteci publice, 5 fac parte din Programul Novateca - The Global Libraries Program in Moldova, program realizat cu suportul Fundaţiei Bill & Melinda Gates, USAID, IREX şi Microsoft, cu o durată de cinci ani şi care are scopul de a facilita accesul populaţiei din Republica Moldova la mijloacele tehnologiei informaţionale, prin intermediul reţelei existente de biblioteci publice, transformându-le în instituţii comunitare active (este varianta basarabeană a Programului nostru Biblionet). Ca şi noi, au o paletă largă şi diversificată de activităţi,  încercând să acopere o mare parte din necesităţile culturale ale cahulenilor.
           
Timpul, după ce că a fost insuficient, s-a mai scurs şi pe nesimţite astfel încât, la finalul vizitei, ne-am trezit că deşi aflasem câteva lucruri despre colegii noştri cahuleni parcă nu era totuşi suficient... Însă ne-am despărţit cu promisiunea că vor reveni la toamnă într-o vizită tot... "simbolică"  dar mai hrănitoare spiritual...
           



Drum bun, dragii noştri şi vă aşteptăm cu mult drag şi cu inima deschisă oricând veţi simţi că dorul de noi vă dă  ghes să ne călcaţi pragul "casei"!


                                                                                            Bibliotecar, Mihaela Grigoraş

Un comentariu:

  1. Am fost onorați să descoperim, la Onești, colegi care ne așteptau emoționați, colegi care își fac datoria cu abnegație. Am rămas plăcut surprinși de modul în care bibliotecarii oneșteni valorifică orice spații, orice resurse pentru a apropia publicul de Carte, de Cuvânt, de Adevăr.
    Vă mulțumim pentru că ne-ați primit așa cum doar frații o pot face și sperăm ca această primă vizită să fie începutul unei colaborări îndelungate și rodnice.

    Cu respect,
    Petru Botezatu

    RăspundețiȘtergere