miercuri, 15 octombrie 2014

SĂ FIM SĂNĂTOŞI! - SĂ FIE APĂ!

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este un motiv foarte bun să ne gândim la sănătatea noastră. Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată la 15 octombrie 2008, anul care a fost declarat de Naţiunile Unite,”Anul Internaţional pentru Canalizare”. Această zi se adresează în special copiilor. Apa este foatrte importantă, iar spălatul mâinilor cu săpun înainte de masă şi după folosirea toaletei poate salva mai multe vieţi decât orice vaccin sau intervenţie medicală. Iată un gest simplu şi la îndemâna oricui, mai ales în ţările în care apa nu este o problemă majoră.
Toţi ne dorim să fim sănătoşi. Printre urările pe care ni le facem, auzim de multe ori urarea “Sănătate!” şi nu “Bogăţie!” sau “Veselie!”.De ce oare? Răspunsul este simplu: sănătatea este foarte preţioasă pentru viaţa fiecăruia şi nu poate fi înlocuită cu nimic. Nu putem fi bogaţi dacă nu suntem sănătoşi pentru a învăţa şi a munci, nici veseli dacă ne chinuie o boală. Sănătatea fiind atât de importantă, trebuie să învăţăm de mici să avem grijă de ea, să ne ocrotim mintea şi trupul, să ne ferim de boli. Regulile care ne ajută să facem acest lucru le învăţăm în copilărie şi trebuie să le păstrăm, ca un bun obicei, toată viaţa; de exemplu, să ne spălăm pe mâini înainte de a mânca, să dormim opt ore pe noapte şi să facem mişcare în aer liber. Acestea sunt doar trei dintre cele mai importante reguli ce trebuie neaparat respectate. Pentru alte sfaturi, jocuri, curiozităţi şi aplicaţii amuzante v-aş recomanda o carte scrisă de Michiela Poenaru, scriitoare pentru copii. A publicat şi “Cei şapte ani de acasă: codul bunelor maniere pentru copii”, precum şi alte cărţi deosebit de apreciate, atât de copii, cât şi de părinţi şi învăţători.
Cartea se numeşte “Minte sănătoasă în corp sănătos”. Autoarea a încredinţat-o Editurii Coresi care s-a strădiut, ca de obicei, să facă o carte pe placul celor mici, frumos ilustrată, cu caractere mari dar mai ales plină de sfaturi bune şi uşor de asimilat.
Ideal ar fi ca fiecare dintre noi să citim acestă carte. Acum ar trebui să vă argumentez acest îndemn. Nu am să o fac personal dar o să vă aşez în faţa ochilor un scurt mesaj al autoarei:
“Dragi copii,
Mulţi oameni înţeleg cât de mult valorează sănătatea numai atunci când, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, o pierd, confruntându-se cu boala. Dacă veţi reuşi să preţuiţi cu adevărat sănătatea când sunteţi sănătoşi şi nu doar atunci când vă doare ceva sau vă simţiţi rău, cu siguranţă că aplicarea în viaţa de zi cu zi a regulilor din această carte nu va fi o problemă pentru voi”.
Acestea fiind spuse vă aştept la bibliotecă să împrumutaţi această carte dar şi altele ce trataeză sfaturi despre sănătate.
Pe curând şi... sănătate!



Rodica ZAHARIA - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu