miercuri, 11 martie 2015

OPENING OPPORTUNITIES 2.0

 În data de
18 martie , ora 11.00,
în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Oneşti
are loc cel de-al doilea eveniment Opening Opportunities. Prin intermediul bibliotecii dar şi datorită rezultatelor remarcabile obţinute de elevii participanţi la prima ediţie, elevii oneşteni au ocazia să ia parte la un eveniment generat de interesul voluntarilor de la Microsoft Romania si a organizatorilor pentru a doua oară consecutiv.
Trebuie să remarcăm importanţa acestui eveniment, care vine în sprijinul elevilor, dar şi alegerea pentru a doua oară a singurei biblioteci municipale, cea din Oneşti, alături de alte 13 biblioteci judeţene din ţară (10 intrând pentru prima dată în proiect).
Succesul primului eveniment s-a concretizat prin:
  • toţi cei 13 elevi implicaţi în proiect au obţinut vauchere pentru obţinerea certificatelor MOS şi MDT
  • înfiinţarea primului centru de testare CERTIPORT la Oneşti
  • colaborarea şi prietenia ce a legat elevii a doua colegii oneştene, rivale în performanţă
  • crearea de către elevii paticipanţi a unei aplicaţii OnTimeApp care a fost subiectul unor evenimente create chiar de ei în bibliotecă dar şi a prezenţei tinerilor la dezbaterile Summit-ul Microsoft – Bucureşti 2014 în care şi-au prezentat aplicaţia.
OPENING OPPORTUNITIES este un proiect educațional de mentorat de carieră pentru elevi de liceu, creat de Asociația TechSoup în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, derulat în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România – ANBPR și programul Biblionet România.
Programul este la ediția a doua și se desfășoară simultan, în perioada martie – august 2015, în 14 localități din România - București, Buzău, Brașov, Cluj-Napoca, Focșani, Iași, Onești, Oradea, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Târgu Jiu, Timișoara și Sibiu – prin facilitarea și coordonarea locală a bibliotecilor județene și municipale membre ANBPR și Biblionet, care sunt partenerii locali ai proiectului.
În cadrul Opening Opportunities elevii de liceu au ocazia să discute și să lucreze în grupuri de mentorat online timp de 4 luni cu profesioniști IT din Microsoft România.
Mentoratul de carieră va fi orientat spre antreprenoriat și experiențe în IT, certificare abilități în IT, abilități de prezentare și comunicare publică, abilități necesare pentru un software engineer (extinderea portofoliului de limbi străine cunoscute și pasiune pentru tehnologie), pași recomandați pentru un traseu academic și profesional pentru a lucra în IT în România.
Din grupurile de mentorat vor putea face parte până la 5 elevi, care vor lucra timp de 4 luni cu mentori Microsoft să își îndeplinească obiectivele de carieră pe care și le aleg sub coordonarea mentorului.
Evenimente finale ale proiectului: în lunile iunie-iulie, bibliotecile locale vor facilita organizarea de evenimente locale. Elevii mentorați în cadrul programului vor primi responsabilitatea de a le organiza și coordona, ca eveniment de absolvire. Mentorii Microsoft vor veni din nou local, iar elevii vor povesti despre experiențele lor.
Cum pot participa elevii de liceu în program:
  • se înscriu pe www.openingopportunities.ro la evenimentul din localitatea lor;
  • participă la evenimentul local;
  • aplică pentru mentorat la unul dintre mentorii locali;
  • dacă sunt acceptați, participă la activitățile grupului de mentorat pe durată a 4 luni (cel puțin 1 activitate cu mentorul pe lună – cel puțin 1 sesiune online de mentorat de 1 oră utilizând platforma www.openingopportunities.ro;
  • participă la trainingurile online/webinariilor susținute de profesioniști în resurse umane;
Contribuția bibliotecii partenere:
- facilitarea activității de mentorat: spațiu de lucru şi logistică de la dispoziție pentru elevii care vor să lucreze sau să discute online la bibliotecă; strângerea acordurilor parentale de la elevii înscriși în grupurile de mentorat, oferirea de suport mentorilor și organizatorilor în a verifica elevii din proiect.


Aşteptăm ca interesul deja exprimat prin evenimentele anterioare să fie concretizat printr-o participare semnificativă a elevilor din şcoala dvs.
Vă mulţumim şi vă aşteptăm!


Doina Lili BĂLCĂNAŞU – bibliotecar
Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Oneşti
Coordonator local Opening Opportunities
date de contact:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu