vineri, 17 iulie 2015

PROMOVAREA PIONULUI

Dacă acum 5 ani porneam într-un demers de atragere a tinerilor către o activitate în care mintea era pusă în valoare, prin intermediul proiectului “Pledoarie pentru şah”, mai târziu, prin intermediul dlui antrenor de şah Emil Palade cooptat şi desemnat coordonator al Atelierului de şah conceput în cadrul bibliotecii, am reuşit să avem parte de consecvenţă, seriozitate şi performanţă în domeniu.
Toate aceste atribute au caracterizat de-alungul timpului şi pe antrenor dar şi pe elevi.
Visam, la un moment dat, împreună cu dl antrenor să o invităm la una din ediţiile “Pledoarie pentru şah”, pe marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade. Nu am îndrăznit deoarece dânsa era deja prezentă la concursurile de şah oneştene aşa că am lăsat timpul să lucreze în favoarea noastră. Şi acesta a răsplătit unora speranţele şi altora efortul susţinut în cadrul Atelierului de şah.
Aşa că în urma unui apel din partea dlui Gabăr Emil Dănuţ, de la Asociaţia Sportivă Clubul “Elisabeta Polihroniade” şi redactor şef al Revistei „Gambit”, am reuşi să ne adunăm forţele şi am realizat în data de 16 iulie 2015 o întâlnire şahistă, un concurs de şah on-line în cadrul bibliotecii.
Şi visul s-a împlinit prin prezenţa alături de organizatori a

marei maestre internaţionale Elisabeta Polihroniade!
Ce ne puteam dori mai mult?
Ştiam potenţialul copiilor, ştiam pasiunea pusă în jocul de şah, aşa că nu ne-a rămas decât să sperăm să nu cadă curentul şi să ţină calculatoarele!
Cu mic cu mare şahiştii bibliotecii au venit pregătiţi la o competiţie în premieră pentru biblioteca noastră.

Am fost onoraţi de prezenţa autorităţilor locale în frunte cu dl primar interimar Alexandru Cristea care au realizat pe viu amploarea entuziasmului şahistilor şi au lansat promisiuni de sprijinire a atelierului de şah al bibliotecii.
Se pare că perseverenţa din anii de muncă şi speranţa că „va fi mai bine” au făcut să se alinieze astrele şi pentru acest atelier în beneficiul unor copii care se contopesc în povestea de pe tabla de şah şi trăiesc fiecare mutare cu intensitate.
În concurs s-au vărsat lacrimi de suparare şi s-au manifestat încrâncenări când partenerul virtual se dovedea mai abil, am avut parte de concentrare maximă în aşteptarea mutării adversarului şi bucurie temperată când se termina o etapa din cele 5 incluse în competiţie.
Am avut susţinători din rândul altor şahişti care nu au avut cont pe Chess Base, necesar participării, şi care au stat până la final (interval orar al concursului 10.00 – 14.00 cu pauză de 1-2 minute) dar şi din partea părinţilor grijulii care au venit cu apă şi mâncare.
 Clasamentul concursului a răsturnat ierarhii conştientizate în cadrul atelierului de şah şi a pus în valoare răbdarea şi concentrarea talentului consecvent.
 
Denisa Severin (locul I) alături de marea maestră internaţională Elisabeta POLIHRONIADE

1
Denisa SEVERIN
2
Mihai AVRAM
3
Andrei ARTAN
4
Ştefan TOMA
5
Tudor PRICOP
6
Andrei MARTIN
7
Daniel BATINCU
8
David CAPMARE
9
Alexandru ANDRAŞ
10
Nicolae GĂTEJ
11
Ana Maria VĂSÂI
12
Flaviu MĂRĂŞESCU
13
Luc FERRANT
14
Delia LUCA
15
Ştefan CAPMARE
16
Giulia BĂLĂNICĂ
17
Vlad PANŢÎRU
18
Andra VORONEANU
Împreună cu dl Emil Palade nu ne este frică să pornim la drum într-un demers şahistic deoarece ştim că va fi o reuşită. Aşa a demonstrat şi la această competiţie.

Marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade a apreciat pasiunea copiilor, i-a felicitat şi le-a întins o mână de ajutor celor mai pătimaşi din fire care nu îşi puteau stăpâni emoţiile.

Mulţumim organizatorilor pentru generozitatea de care au dat dovadă oferind pentru o perioadă de 2 luni conturi gratuite pe platforma Chasse Base pentru 11 copii din cadrul atelierului de şah . 
Cât despre noi, ne-am împlinit un vis care promite deschiderea unor porţi fermecate pentru Atelierul de şah al bibliotecii.
Să sperăm în *PROMOVAREA PIONULUI !

* mutare specială în şah când pionul devine regină, turn, cal sau nebun de aceeasi culoare

Doina Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu