miercuri, 19 august 2015

O ... Bibliotecă pentru toţi

"Biblioteca pentru toţi" - o colecţie de cărţi răsfoite de generaţii întregi de cititori.
Colecţia iniţiată de scriitorul şi folcloristul Dumitru Stăncescu şi publicată din 1 martie 1895 de editorul Carol Muller a fost inspirată de colecţia germană de buzunar Universal Reklam Bibliotheck.
Primul număr cuprindea "Poveşti alese" de Hans Christian Andersen în traducerea lui Dumitru Stăncescu. Au fost publicate 178 de numere.
Librăria Universală - Alacalay & Co,  întemeiată prin 1870 de Alcalay Leon (1847- 1920), editor și librar, a fost cea care din 1899 a preluat publicarea colecției "Biblioteca pentru toţi".

La Librăria Universala Alcalay au apărut primele cataloage ale colecţiei “Biblioteca pentru toţi” şi primul sistem de catalogare de editură din România.

Evoluţia colecţiei “Biblioteca pentru toţi”:
  • după 1.104 titluri, câteva reeditate de mai multe ori, în 1920 colecţia trece sub egida editurii Șaraga
  • în intervalul 1943 – 1949, “Biblioteca pentru toți” a fost editată de Editura Socec.
  • Din 1950 până în 1959, colecţia „Biblioteca pentru toți” a fost publicată de Editura Cartea Rusă și Editura pentru Literatură și Artă a Uniunii Scriitorilor, Editura Arlus, Editura Tineretului a CC al UTC, fără numere de colecție.
  • de la 1 aprilie 1959, colecţia „Biblioteca pentru toţi”, apare în cadrul Editurii de Stat pentru Literatură și Artă (ESPLA), devenită din ianuarie 1961 Editura pentru Literatură și, din 1970, consacrată de către editura MINERVA, ca serie nouă, numerotată de la 1.
  • În 2001, colecția "Biblioteca pentru toți" a ieșit de sub egida Ministerului Culturii. Statul a înregistrat la OSIM doar formula BPT, inițialele colecției, formula extinsă, adică "Biblioteca pentru toți" rămânând astfel neînregistrată.
  • După ce a solicitat la OSIM să i se atribuie personal marca „Biblioteca pentru toţi” dar înainte ca instituţia să-i dea acceptul, Marius Tucă, în calitate de redactor şef al Jurnalului Naţional a folosit sigla BPT, lansând în martie 2009, o colecţie de cărţi, cuprinzând 100 de titluri, majoritatea acestora având autori români. În acel moment colecţia, în varianta Editurii Minerva, depăşea numărul de 1.700 de titluri, dar noul proprietar, Jurnalul Naţional, a început numerotarea de la 1. Pentru a evita conflictul cu colecția originală, emblema BPT de pe cărțile publicate de Jurnalul Național a fost modificată, astfel încât s-a păstrat doar sintagma BPT, iar ovalul cu fond negru, în interiorul căruia scria „fondată în 1895” și „serie nouă”, a fost înlocuit cu imaginea unei cărți deschise la 360 de grade.
    Să sperăm că povestea colecţiei care a marcat tinereţea multor generaţii va continua cu succes!

Doina Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu